torsdag 29 januari 2015

Skeppets fritids veckobrev v.5-6

Det har varit två händelserika veckor på Skeppet. Vi har styrt om lite i lokalerna och trots att barnen tycker att vi vuxna bär runt möbler stup i kvarten så är vi inte riktigt färdiga än. Sakta men säkert antar verksamheten den form vi vill att den ska ha!

Aktiviteterna som gick igång under vecka 4-5 blev riktigt lyckade. Programmeringskursen fortsatte med idel glada miner från barnen. Genom att programmet nu finns på dator så kan fler barn programmera samtidigt. Under två veckor har näst intill alla fått möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper. Alla befinner sig på olika ställen i sin utveckling och i programmet ”Kodable”. Via en lärarklient kan jag (Anton) se var alla barn befinner sig och stötta upp på bästa sätt.

Innebandy-spelandet i rörelserummet har också varit väldigt bra och uppskattat. Många har provat att spela innebandy för första gången och många har således utmanat sig själva. Det som är särskilt kul är att relationen med barnen i årskurs ett är väldigt bra nu. Det är viktigt att känna trygghet till äldre barn på skolan. Även om tillfällena med innebandy är slut för den här gången kommer vi att fortsätta med aktiviteter i rörelserummet tillsammans med årskurs ett. Bland annat kommer det att starta en dansaktivitet som heter ”Dance Moves”. Aktiviten är inspirerad från ett tv-spel där det handlar om att röra sig till olika instruktioner. Ansvarig för den här aktiviteten är Kornelija.

Med en ny termin kommer också nya budgeterade avdelningspengar. För fritids del handlar det om en mindre summa som i huvudsak ska fördelas på inköp av lekmaterial och förbrukningsmaterial. Nu på våren vill vi så klart ha med oss barnen i denna process och därför har det- och är det ett återkommande diskussionsämne på våra fritidssamlingar. Under veckan som gått har vi bland annat pratat om pengars värde, leksakers pris i förhållande till veckopengar och processen för hur man ska välja ut och prioritera inköp. Hela processen tränar barnens demokratiska förhållningssätt och verkar till att synliggöra delaktighet och inflytande.

När vi också pratar om delaktighet och inflytande så har vi under veckan som gått också behandlat ett önskemål från barnen om att de själva vill bestämma mer kring mellanmålet. Önskemålet är att man själv väljer om man går med till matsalen och äter mellanmål eller inte.

Efter mycket diskussion om ansvar och konsekvenser bestämde vi att vi skulle prova det under en dag (i torsdags den 29:e). Då frågade vi alla barn om de ville äta mellanmål eller inte. De som valde att inte gå och äta fick motivera sitt beslut och berätta om de hade med sig egen frukt eller macka som man kunde äta om man gick hem senare än kl.15.

På måndag kommer vi att prata vidare om hur vi ska göra vid mellanmålet. Om vi provar att eleverna själva får bestämma om man vill gå och äta mellanmål eller inte under en längre period vill vi göra det i samråd med er föräldrar. Har ni synpunkter på era barns förmåga att ta ansvar för att äta mellanmål tar vi tacksamt emot era tankar och funderingar. Prata gärna med oss eller skriv ett mejl. Det går bra att skicka till (anton.lilja@edu.norrkoping.se).

Tillsvidare måste alla barn följa med till matsalen och äta mellanmål. Vi meddelar er i förväg om detta ändras. Om det blir bestämt att barnen får ökat inflytande över mellanmålssituationen finns självklart möjligheten för er föräldrar att ändå bestämma att era bar ska äta mellanmål.

Aktiviteter under kommande veckor

Programmering
Vi kommer att fortsätta arbetet med programmering. Då många andra barn på skolan är nyfikna på vad det är för något kommer jag (Anton) att i första hand informera skolans personal om vad programmering som kurs och aktivitet är. Därefter är tanken att undersöka om några av Skeppets barn är intresserad av att visa och hjälpa till att lära ut grunderna i programmet ”Kodable” till andra barn på skolan.

Dance Moves
Under de kommande veckorna kommer Kornelija att hålla i aktiviteten Dance Moves. Detta kommer att ske tillsammans med årskurs ett och enbart för oss på Skeppet. Upplägget är enkelt och har varit väldigt uppskattat av de som provat tidigare. För er som inte känner till Dance Moves sedan tidigare kan vi berätta att det är en övning som garanterat får pulsen att höjas och musklerna att arbeta. Det är helt enkelt dans och koordination på ett väldigt enkelt och roligt sätt!

Skapande verksamhet
Under några eftermiddagar (torsdagar i synnerhet) kommer Kornelija att erbjuda skapande verksamhet för de barn som är intresserade. Kornelija har tidigare undervisat i ämnet bild på sin förra arbetsplats.

Övrigt / viktiga datum

Planering för sportlovet sätts upp på anslagstavlan i Skeppets hall i slutet av v.6.


//Anton och Kornelija, Skeppets fritids

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar